16 decembrie 2013

Zile și fapte

Privesc lent în trecut și merg grăbită în viitor. Fiecare zi are o faptă, mai mult sau mai puțin valoroasă, dar ea există. Ce-i drept, pe mine mă pun pe gânduri mereu și zilele și faptele. Fiecare zi este o lecție și fiecare faptă este acțiunea săvârșită în urma unei lecții. Aștepți în diminețile primăverii acel răsărit al soarelui și speri să-ți dea și ție un impuls pentru o nouă zi. Poate reușește, poate nu! Cui îi pasă? 
Nimănui, evident! De ce i-ar păsa unui prieten, care de fapt se dovedește a fi orice altceva, dar numai prieten nu?! Iar, acum vreau să clarific un lucru, nu învinovățesc pe nimeni, ci spun doar că  fiecare dintre  noi e prins cu ale lui...Și că nu ne mai facem timp pentru oamenii de lângă noi, pentru că suntem prea preocupați cu problemele și visele noastre. Nu ne mai pasă de ceilalți!
Îmi amintesc de o persoană căreia n-am să-i dau nume și nici n-am să-i atribui vreun statut care spunea cândva că singurii prieteni care i-a avut au murit odată cu timpul!


13 decembrie 2013

What Most Schools Don't Teach

30 noiembrie 2013

Acum mă rog de timp să treacă



Repede, repede vine Crăciunul. Gata, toamna! Iar, azi nu numai că este ultima zi din noiembrie, ci și Sfântul Andrei așa că m-am gândit să mă relaxez în bucătărie. Mai bine spus să mă antrenez pentru pregătirile de Crăciun. Azi-Sfântul Andrei, Vineri- Sfântul Nicolae...Deja a sosit  luna cadourilor și a petrecerilor. Aștept cu nerăbdare ziua în care voi pleca acasă. Sărbătorile de Crăciun îmi plac tare mult. Ce-i drept în ultimii ani s-au cam schimbat, dar anul ăsta Crăciunul va fi deosebit. Aștept cu nerăbdare zăpada, colindătorii și cadourile.:D Niciodată nu am știut să exprim bucuria în cuvinte, dar asta nu înseamnă că nu am simțit-o. Poate că bucuria adevărată nu poate fi exprimată...iar, eu sunt bucuroasă că în mai puțin de o lună voi ajunge acasă. Hmmm....sunt mai rău decât un copil mic....



26 noiembrie 2013

Rătăcit în trenul vieții

Viața îți oferă vrute și nevrute. De la minuni la necazuri, viața nu te neglijează. Dar, ca să vezi cum este să te rătăcești și nu oriunde, ci în trenul vieții, nu îți trebuie programare. Ești doar un călător prin viață. Tu omule, nu ești nimic mai mult! Azi ești, mâine...Rătăcirea în propria viață este dură, pentru că nu de multe ori reușim să ajungem la liman. Atâtea uși pe care intri și ieși, atâtea compartimente, atâtea locuri. Nu-ți alegi singur locul, ci îți este dat. O adevărată povară, un adevărat chin. Dar, omule chiar dacă locul nu ți-i dat, ce urmeză să faci depinde doar de tine.
Nu de puține ori când mă apuc să scriu îmi fulgeră prin minte câte o carte citită. Dat fiind faptul că mereu am văzut cartea ca pe o experiență și personajele le-am luat ca reale, mi-a fost mai ușor să mă risc. În trenul vieții nu îți alegi locul, dar îți poți alege ușa pe care decizi să ieși. Și acum cartea la care mă gândesc este „Călugărița” (D. Diderot) unde o fată era ținută într-o mănăstire împotriva voinței ei. Diferența dintre acea fată și noi este că ea nu avea opțiunea de a alege, au ales alții pentru ea, dar în cazul nostru e diferit. Evident, situații asemănătoare cu a fetei mai sunt. Lăsând comparațiile la o parte, trenul vieții este uneori plin, alteori gol. Rareori se regăsește un echilibru. Vagoanele acestui tren sunt pline de neprevăzut. Ruta pe care trenul circulă uneori depinde de noi, alteori nu. Dar, totuși cred că noi suntem punctul decisiv al rutei. În funcție de noi el își stabilește traiectoria. Cauza rătăcirii pot fi deciziile noastre. Suntem arhitecții destinului nostru, suntem pe de-o parte conductorii,  iar pe de alta rătăciții din tren.

Unora le place filmul

Într-o lume a fanteziei și a imaginației - lumea cinematografului - în care goana după originalitate nu cunoaște momente de răgaz, unde scenariștii își storc tot timpul creierii ca să găsească lucruri noi, ineditul a fost atins, paradoxal, prin lipsa de originalitate, prin banalitate.

Adevărul Îndrăcit - Uraganul
Două filme care nu au nimic în comun, în afară de faptul că au fost produse în aceleași studiouri respectiv, americane, intervalul dintre ele fiind de un an: 1937 și 1938. Includerea lor în această retrospectivă nu s-a datorat unor „momente” pe care le-ar fi marcat în evoluția artei cinematografice, ci faptului că fiecare dintre ele a atras atenția prin „ceva”: Adevărul îndrăcit prin lansarea unui excelent cuplu de comedie : Irene Dunne și Cary Grant, iar Uraganul lui John Ford prin măiestria trucajului scenelor de furtună pustiitoare. Dar a mai existat o rațiune pentru alăturarea acestor două filme. Amândouă au fost recenzate de marele scriitor francez André Maurois care colabora în calitate de critic cinematografic la excelenta revistă de specialitate „Cinémonde”. Despre Adevărul îndrăcit, care de fapt se numea Groaznicul adevăr, dar căruia francezii i-au spus Afurisitul adevăr, deci trei titluri, unul mai neinspirat ca altul, mai cu seamă pentru o comedie dramatică, Maurois începea prin a declara că...traducerea titlului nu-i aparține și că e departe de a o aproba.  În ceea ce privește filmul, îl găsea amuzant și chiar fermecător dar...atrăgea atenția cineaștilor să fie foarte prudenți. Căci, scria el, dacă nu se vor strădui să găsească subiecte  și medii noi, vor fi depășiți și eclipsați de cineaștii francezi. Un rol foarte important este jucat de un cățelus și, pornind de la această idee, scriitorul își exprimă teama pe care i-o inspira apariția animalelor pe scenă dat fiind neprevăzutul capriciilor lor. Câinele exercita aproape o teroare asupra lui: uneori era foarte liniștit, dar alteori se arăta cuprins de o subtilă afecțiune pentru sufleur și părăsea masa regală pentru a se gudura pe lângă cușca repsectivă. 
Așa stând lucrurile, Maurois trăgea concluzia că filmele pot fi judecate și favorbail și nefavorabil.

2 noiembrie 2013

Mi-a plăcut!





Oamenii sunt experți la teorie, dar puțini au capacitatea de a practica. Nu vreau să mă lungesc la taclale prea mult, dar vreau să menționez că mie omul ăsta îmi place foarte mult. Citindu-i și cartea, urmărindu-i și blogul este imposibil să nu-mi placă.  Așadar, n-ar fi rău să răsfoiți paginile lui Chirilă. O dată pentru a-l  cunoaște pe el, iar a doua oară pentru a vă cunoaște pe voi....

P.S: http://studentvoice.ro/lectii-de-viata-cu-tudor-chirila/

30 octombrie 2013

Farfuria îndrăgostiților

Astăzi am decis să-mi pun povestea într-o farfurie. O farfurie ce s-a golit și s-a reumplut. Nu știu cum sunt alții, dar știu cum sunt eu, iar reînceperea unui nou capitol în viața  mea se aseamnănă cu o farfurie. Din acest motiv am și ales acest titlu.  Îmi place să transmit oamenilor bucuria și tristețea mea, pentru că și ei fac asta. Nu sunt mulți, dar sunt buni. Acum să vă spun despre farfuria îndrăgostiților: 

A început într-o zi de vară, o zi călduroasă de iunie. Un simplu contact vizual a fost suficient. Iar, acum mă gândesc la vorba unui prieten care-mi tot spunea că atunci când te aștepți mai puțin, se întâmplă. Cam așa este! Nici nu mă așteptam ca acea zi de vară să fie și ziua care-mi va reumple farfuria. Nu știu dacă suntem potriviți, suflete pereche (cum se spune), dar știu că a umplut golul din inima mea, iar asta e suficient. Chiar și certurile noastre sunt constructive, iar micile tachinări nu lipsesc. Separat suntem mici, dar împreună suntem imenși. Totuși, partea urâtă (pentru că mereu există una) este că timpul se scurge și eu pierd noțiunea lui. Să fie de rău? Dragule, farfuria noastră așteaptă să fie colorată și doar împreună o putem picta. Separați suntem diferiți, împreună suntem la fel....



P.S: Orice îndrăgostit poate avea o farfurie, însă idealul constă în păstrarea ei întreagă, căci spartă și lipită nu mai este aceeași.

18 octombrie 2013

Să mi se pară mie sau așa să fie?

Îmi amintesc cu atâta luciditatea o replică a unui profesor de liceu, care s-a dovedit a fi verdică  : „După liceu știți ce faceți, dar după facultate o să vedeți cum dați din colț în colț...!” Cam prea adevărat, cam prea dur! Să fii furios că vezi oameni atât de slab pregătiți, dar care totuși stabilesc reguli, legi...Numai în ultima perioadă a fost multă vorbărie pe subiecte, precum: câinii maidanezi, codul rutier (care mă înfurie teribil) etc. Ce-i greșit, e greșit! Ce e bine, e greșit! Cam așa văd eu acum situația. Termini facultatea și îți dai seama că nu ști ce ai făcut: ai investit sau ai pierdut! Aș vrea să cred că am făcut doar o investiție, dar am ajuns la o reală concluzie: am pierdut și investit în același timp. Să vedem! Cum poți face și una și alta simultan? Investești în tine ca om (cunoști oameni, interacționezi cu ei, te lovești și te ridici singur -te formezi) și pierzi. Pierzi ani în care te alegi poate cu doar 25-30% informație de care ai nevoie. Și poate o să fiu contrazisă, dar cam așa e... Sistemul funcționează pe atâta teorie, iar când începi să practici îți dai seama că teoria este un foarte subțire strat fără de care nu poți pleca la drum. Sistemul te formează în așa fel încât să rămâi în el și nu cred că e un sistem tocmai bun, cel puțin nu în această perioadă. Cei care au reușit să scape din întâmplare din sistem sunt colegii noștri care aveau sute de absențe și erau amenințați cu exmatricularea. Sigur fiecare dintre noi a avut 1 coleg căruia nu-i plăcea să stea 50 de minute în bancă, ascultând un profesor antisocial (ceea ce devine foarte frecvent în școli). Întâmplător ieri în oraș m-am „lovit” de un prieten căruia obișnuiam să-i spun lichea. Povestind, povestind am aflat că studiază în Germania, are un loc de muncă, permițându-și să supraviețuiască chiar foarte bine. Din omul ce părea că nu știe ce vrea, a ajuns un om responsabil cu un scop definit, dar mai ales cu posibilități de realizare. Deja dintr-o simplă povestire mă lovesc de sistem: de cum e format sistemul, de ce avem și ce vom avea. Deja îmi pun prea multe piedici. Și nu e vina noastră, neapărat. Când am lucrat prima dată într-o echipă, mă gândeam doar la mine (cât știam să lucrez în echipă). Acum, după o experiență din anul I de facultate am realizat (dar, nu suficient)  ce este echipa, cum lucrezi într-o echipă, cum te gândești la evaluarea echipei, însă e foarte greu să aplici. De ce? Pentru că de la grădiniță, lucram în echipe, dar eram evaluați individual, ne-am lovit de competiția pentru note (lipsite de totală valoare)... De câte ori nu am avut parte de un om într-o echipă care nu făcea altceva decât să te încurce, deși,  tu încercai să-l ajuți? Asta e una dintre problemele sistemului. Deși, lucrăm într-o echipă, ne gândim DOAR la noi. Cred că astea sunt  doar problemele minuscule ale sistemului care ne-a educat și care ne-a format.  Am spus ca nu este neapărat vina noastră, deoarece 12 ani de școală am fost educați să fim cei mai buni  din clasă, să concurăm și să intrăm într-o competiție a notelor, să reproducem ceea ce ne dau alții, iar teoria e pe bandă rulantă (din fericire, am avut parte și de oameni care nu m-au pus să fac asta), dar nu numai. E greu să reușești să ieși din sistemul ăsta, iar în țară ești cam obligat să rămâi în el (să nu încurci sistemul). Școlile, facultățile nu au fonduri să asigure prcatica (cheia). 
Cum aminteam mai sus: acestea sunt doar micile disfuncționalități ale acestui sistem. 

Va urma.....

Trebuie doar să crezi

Totul începe cu o singură clipire și se sfârșește la fel. Florile se ofilesc, frunzele capătă acea formă ruginie și apoi părăsesc copacii, beblușii de ieri devin maturii de azi, plecând de lângă părinții lor, cam așa funcționează tot. Și, fără să mă îndoiesc și eu fac același lucru.Dar, când totul începe și totul se sfârșește trebuie să ai în vedere încrederea. Atunci când începe trebuie să crezi că vei reuși să realizezi tot ceea ce ți-ai propus, să crezi că vei învinge părțile pesimiste din interiorul tău, ce nu de puține ori te apucă parcă ar fi brațele unei vrăjitoare, trebuie doar să crezi și începutul va avea un farmec nemaivăzut. Dar, cum să crezi când totul se sfârșește? Sau ce să crezi? Totuși, trebuie să crezi. Indiferent de  acțiunea care se sfârșește, indiferent de omul care te părăsește și de modul pe care acesta îl alege tu trebuie să crezi. Să crezi că lucrurile au un scop ce în timp va fi conturat. Fără încredere totul se distruge și nimic nu are culoare. Fără încredere totul devine nimic, iar cu încredere este chiar invers: din nimic faci tot...Trebuie doar să crezi.... 

3 octombrie 2013

Pentru tine...La multi ani, mama mea!

Pentru tine, pentru că te iubesc și pentru că tu ești motorul existenței mele. La mulți ani, mami! A mai apărut încă un fir de trandafir în buchetul vieții. Ești o mamă tânără, ești o mamă extraordinară, ești cea mai bună prietenă și soră, ești tată, ești tot ce am mai de preț în viață. Ai știut mereu să mă asculți, să îmi dai sfaturi, să mă cerți, dar mai ales m-ai ajutat când totul părea imposibil. De fapt mă gândesc că de 3 ani nu ți-am mai fost alături în această zi, iar acest lucru nu e ușor. De pildă, este primul an și fără Victor. Ești singurul om în care am încredere deplină. Ești mamă și tată, ești soră și frate, ești prietenă și prieten, vezi, pai unde  mai găsesc eu așa ceva? Să fie atâtea lucruri la un singur om....Îmi amintesc și tânjesc după acele momente în care ajungeai acasă de la serviciu și primul lucru care te întrebam era „ne-ai adus ceva? ce ne-ai adus?” Nu pot uita nici zilele în care singurul lucru pe care îl făceai cu mine era să îmi explici exercițiile la matematică, când te înfuriai că nu învățam, pentru că nu realizam cât de important este, pentru că eram „băiatul casei”, pentru că toți se plângeau de mine că-s rea, iar tu mă certai și tati mă apăra...Îmi amintesc de toate lucrurile acestea și mi-e dor de ele, mi-e dor să fiu acasă cu tine, cu tati  și cu Victor, mi-e dor....Dar, datorită ție nu ne-a lipsit nimic. Mie nu mi-a lipsit pietenia lui tati, sfaturile lui, pentru că tu ai știut să continui ce începuse el. Abia după ce am plecat de acasă  am conștientizat cât  de important este un părinte, dar mai ales un părinte ca tine. Pentru că unii părinți sunt doar părinți. Nici nu știu ce pot să mai spun...am atâtea și nu pot, nu știu cum să le spun, dar sunt sigură de un lucru :TE IUBESC, MAMI! Te iubesc și-ți mulțumesc! La mulți ani, mami!! 

P.S: Încă nu pot să-ți spun „mata” sau în alt fel, pentru că nu ești bătrână!! :D:D

24 septembrie 2013

„Cuba continuă” - dictatură, sărăcie, fericire



Pentru că oamenii sunt tentați să pună stereotipuri fără să pătrundă cu adevărat în realitate, pentru că de cele mai multe ori se creează o viziune despre locuri și persoane necunoscute, jurnalista Elena Stancu împreună cu fotograful  Cosmin Bumbuț aștern în  paginile unei cărți publicată recent la Editura Art, secvențe din viața unor oameni ce transmit sentimente pure de bucurie, chiar dacă trăiesc în sărăcie.            


                                               
Elena Stancu este în prezent redactor-şef adjunct la revista Marie Claire, pentru care a scris numeroase reportaje despre problemele sociale din România de astăzi. Pe lângă expunerea fragmentelor din viața cubanezilor în cartea „Cuba Continuă”, Elena Stancu împreună cu fotograful Cosmin Bumbuț sunt câștigătorii Burselor Roaslynn Carter pentru jurnalism pe probleme de sănătate mintală, ediția 2013-2014.
  

 Adriana Vîlceanu: De ce „Cuba Continuă”?           
Elena Stancu: Fotograful Cosmin Bumbuţ, coautorul volumului (şi cel care m-a contaminat cu dragostea lui pentru Cuba), mai vizitase de două ori această ţară înainte să mergem împreună. Iar expoziţiile lui de fotografie au purtat numele Cuba Continuă. Am păstrat acest titlu pentru că ne-a plăcut jocul de cuvinte şi pentru că ne-am tot întors  în Cuba – după ce ai fost o dată aici, nu poţi uita locul acesta.
A.V: Presupun că aveai o anumită  viziune despre ceea ce însemna Cuba. A coincis viziunea ta cu ceea ce ai văzut acolo, cu realitatea cubaneză?
E.S: Nu a coincis aproape deloc. Îmi imaginam o ţară cu un regim dictatorial, cu oameni care se simt asupriţi de Castro şi îşi ascund temători frustrările. În loc de asta, m-am trezit în ţara oamenilor fericiţi, care dansează şi cântă pe străzi, care sunt liberi prin felul lor de a fi, care nu au nici măcar constrângerile noastre sociale. Spre exemplu, nu e nimic în neregulă ca o femeie să facă un copil fără să fie căsătorită. Nu va fi judecată sau blamată, ci, din contră, vecina ei o va ajuta să crească acel copil. În oraşul Trinidad, am văzut în faţa unei şcoli o elevă de vreo 16 ani, îmbrăcată în uniformă, care stătea de vorbă şi râdea cu colegii ei. Fata era însărcinată în luna a opta sau a noua, dar nimeni nu părea a avea o problemă cu asta. Iar oamenilor nu le lipseşte nimic cu adevărat. Langustele se pescuiesc uşor, nucile de cocos şi bananele cresc pe marginea drumului şi, pentru că temperatura nu scade niciodată sub 20-22 de grade, casele nu au nici măcar geamuri, ci doar obloane. Ca să poţi trăi în Cuba, ţi-ar trebui un tricou, o pereche de pantaloni scurţi, şlapi şi o undiţă. Păcat că nu primesc imigranţi – am întrebat asta la Ambsada Cubei într-o iarnă grea, petrecută în România.
A.V: Spuneai la un moment dat în articolul „Sărăcia ca formă de libertate”, publicat în Dilema Veche : „ …am aterizat în Havana prinsă de emoție și având în minte o sumedenie de întrebări”. De unde au luat naștere aceste întrebări?  Ai reușit să-ți răspunzi la ele?
E.S: Întrebările veneau din discuţiile contradictorii pe care le-am avut cu Cosmin (Bumbuţ): În ce măsură poţi fi fericit într-o ţară cu un regim autoritar? Eu susţineam sus şi tare că acest lucru e imposibil, iar Cosmin spunea că lucrurile sunt mai nuanţate. Într-adevăr, asta aveam să descopăr acolo. Cuba se schimbă şi se deschide uşor. Cubanezii îşi câştigă libertatea treptat, fără să fie nevoie de o revoluţie, asta pentru că, probabil, guvernanţii au învăţat ceva din experienţa altor regimuri totalitare. Iar oamenii trăiesc cumva în afara politicii, în micile lor universuri cu lupte de cocoşi şi plantaţii de tutun, în care politica are un alt iz. Ei se raportează la imaginea romantică a lui Che şi îşi pun pe pereţi poze sau picturi cu el. Dar cotidianul lor e plin cu bucurii mărunte, muzică şi dans. Poate că asta e una dintre întrebările la care nu am reuşit să găsesc cu adevărat un răspuns: De ce sunt atât de fericiţi oamenii aceştia?
A.V: Ajunsă acolo, au fost clipe în care te-ai simțit în pericol?
E.S: Nu m-am simţit niciodată, în pericol: Cuba e cea mai sigură ţară în care am fost vreodată. În primul rând, pentru că în micile lor comunităţi se află tot, imediat, iar în al doilea rând pentru că ei nu sunt nici înfometaţi, nici frustraţi. Când m-am plimbat singură pe stradă, bărbaţii pe lângă care am trecut mi-au făcut un compliment sau mi-au zâmbit prietenos. Dar nu am întâlnit nici cea mai mică formă de agresivitate.
A.V: Având în vedere faptul că în Cuba tehnologia nu e în floare, internetul nu face furori ca în România, sunt oamenii mai puțin informați?
E.S: Într-adevăr, accesul la Internet e foarte dificil în Cuba: conexiunile merg prost, iar abonamentul la Internet e în jur de 30 de dolari, în condiţiile în care salariul mediu în Cuba este de 20 dolari. Dar oamenii pe care i-am întâlnit ştiau şi literatură, şi istorie, şi geografie şi orice altceva. Toţi merg la şcoală şi, pentru că nu au prea multe distracţii, citesc destul de mult. Am avut surpriza ca barmanul dintr-o crâşmă de cartier, cu câteva mese, să fie la curent cu situaţia politică de la Bucureşti şi să ne întrebe tot felul de detalii.
A.V: Cum sunt primiți turiștii în Cuba și cum interacționează cubanezii cu străinii?
E.S: Cubanezii sunt prietenoşi cu oricine şi, dacă turiştii se dau jos din autocarele pe care localnicii le numesc „acvarii”, descoperă nişte oameni paşnici, care îi invită în casele lor. Noi am mers cu maşinile lor la picnic, am înotat cu ei, am mâncat şi am băut cu ei şi ne-am simţit cum poate doar în cele mai tradiţionale comunităţi din România te mai poţi simţi. Ei sunt deschişi şi sunt curioşi să cunoască străini, însă depinde de turişti cât de mult vor să interacţioneze cu localnicii.
A.V: Există lucruri care să facă trimitere la România?
E.S: Din când în când, întâlneşti cofetării sau restaurante care te duc cu gândul la anii comunişti din România. Sau tot felul de maşini vechi, ruseşti. Iar în unele cartiere am văzut blocurile comuniste care au urâţit aşa de tare ţările din Europa de Est. Însă în Cuba totul e pe ritm de salsa, iar pe fundal se văd marea şi palmierii. Este destul de greu să faci trimitere la România dintre palmieri.
A.V: Care este viziunea cubanezilor despre români?
E.S: Cubanezii ştiu că România a fost o ţară comunistă şi ne-au întrebat, de multe ori, cum a fost pentru noi după Revoluţie. Ne era însă destul de greu să le explicăm ce însemna în România o  iarnă fără căldură sau statul la cozi.
A.V: Și o ultimă întrebare, ai mai repeta această experiență în Cuba?
E.S: Sper că foarte repede, chiar.



18 septembrie 2013

Alergând spre noapte

E seară și alerg neîncetat prin suflet cu speranța că voi găsi liniștea acestei nopți. Sute de gânduri mă inundă. Și, Doamne ce inundație au făcut aste gânduri! Alergând spre noapte mi-am dat seama că azi am ratat din nou o zi minunată. Alergând spre noapte nu am apucat să văd ce se întâmplă în jurul meu. Nici bine, nici rău....n-am apucat. E seară și e frig...

E seară și e frig
Din nou - te strig...
Alerg spre noaptea asta
Cu gând neclar în mine
Cu suflet negru
Căci, știu prea bine
Cuvintele-s de prisos,
Privrea-mi este seacă,
Din susurul pustiu
Aș vrea ca eu să viu.
Dar, știu prea bine, dragă!
Alerg spre-o noapte seacă.
Ș-atunci, la ce folos?
Să-ți spun ce e frumos.
Oricum, tu n-ai să vezi
Că-n mine zace acum
Un suflet ce mi-i scrum.


Alerg spre noapte iar`
C-un gând cam muribund
Dar, nepăsarea ta
Te va costa cândva.
Cândva - tu - într-o zi
Vei alerga să prinzi
O noapte liniștită
De nimeni cunoscută.
Tu, dragă om nepăsător
Ai grijă ca ratarea ta
Să nu se repete cândva.
Căci, noaptea nu te va ierta...

 

 

Contur

Să cunoști oamenii din jurul tău puțin câte puțin, să visezi la lucruri mărețe, să uiți de „negrul” din viața ta, să dai o tentă de culoare zilelor tale, să fii tu în fiecare zi...

De ce contur? Pentru că doresc să-l dau vieții  de acum, poveștilor și chipurilor din viața mea. Nu vreau să rămână cineva sau ceva neremarcat. Conturul ce-l doresc vreau să reprezinte acele zile în care sunt frumoasă cu adevărat. Cum să fiu frumoasă cu adevărat? Frumusețea adevărată ia naștere din fericire. Poveștile ce le trăiesc nu le mai vreau scrise, vreau să trăiesc mereu în interiorul lor, să mă transform în personajele preferate și să aleg deznodământul fiecăreia dintre ele, de una singură. Cresc lacrimi și sentimente în oameni atunci când sunt fericiți și când speră. Lasă tot ce te înconjoară să capete un contur. Contur mai mult sau mai puțin vizibil, dar lasă-l să existe...Cum dai contur buzelor sau ochilor tăi, acceptă și dă-i vieții un contur. Dacă ai ales calea ce o vei urma, dă-i și contur nu o lăsa așa...

14 septembrie 2013

Uneori

Momentele din viața noastră sunt unice. Pe de-o parte acestea ne oferă o experiență, ne pot marca, dar pe de altă parte ele sunt hrana sufletului nostru. Viața e plină de peripeții. Așa că va veni o zi în care va trebui să-ți renovezi întreaga gândire și pur și simplu să mergi mai departe. Uneori... vrei să lupți, crezând că merită, iar alteori renunți fără să participi la luptă. Uneori, mergi pe stradă și ești beat de fericire, alteori ai teama că nu vei ajunge acasă, deoarece ochii tăi sunt inundați de lacrimi, ce nu-ți lasă timp și spațiu să privești înainte. Stau și mă gândesc la acele momente de încredere și la acele zile în care nu mi-aș fi dorit să se termine, doar pentru că mă simțeam foarte ferictă. De pildă, ajung să realizez că atunci când îmi propun o schimbare, e posibil să o fac sau nu, însă când nu îmi propun ceva anume, mă cuprind brusc toate. Parcă ar exista un robot care vrea să-și îmbunătățească construcția și la mine găsește piese de schimb. Uneori îți plac plimbările prin parc, alteori nici nu vrei să știi că există parcuri. Cine să înțeleagă? Nu există nici prieteni atât de buni ca să înțeleagă totul...
Uneori,  lucrurile se termină fără să înceapă, oamenii te judecă fără să te cunoască, uneori....Uneori...te simți fericit, iar alteori nu te mai simți ca uneori....

12 septembrie 2013

Clipe de neuitat


Nespusa violentă vreme m-a determinat să-mi fac puțină curățenie în amintiri. Să-mi acord răgaz pentru tot ceea ce mă reprezintă, iar de nu voi înțelege ceva să las timpul să vorbească. Timpul este singurul în măsură să vorbească. Mi-e cu neputință să mărturisesc prin ce minune am ajuns să rostesc, dar mai ales să trăiesc aceste clipe de neuitat. Am pornit la drum ca un călător oarecare, fără să mă gândesc prea mult, am urmat cărări și cărări. Nimic și nimeni nu m-a oprit. Vară, iarnă, toamnă, nu a contat! Am continuat atunci când viața parcă-mi era o navă frumoasă, când gândirea mi-era socotită drept o crimă.  Da, am continuat! Am trăit groaznice clipe, imposibil de uitat și clipe cu adevărat miraculoase. Groaznicele clipe mi-au dăruit maturitatea la care apelez când sunt prinsă în situații critice, iar miraculoasele clipe îmi readuc zâmbetul pe buze. Și acum mă gândesc neîncetat la fiecare dintre acele clipe. Și cât de mult contează să realizezi că fiecare are farmecul ei. Durerea te ajută să vezi puterea ce o ai, fericiră îți arată cât de frumos ești tu, omule! Căci, doar un om fericit este cu adevărat frumos! Clipe de neuitat îmi construiesc mie viața. Sentimente fără nume pun stăpânire pe sufletul meu - o senzație ce nu poate fi supusă analizei. Din când în când arunc o privire în trecut, dar o privire diferită de cea de ieri. Momentul în care decizi să faci ceva trebuie ales cu grijă, căci în funcție de el vei obține o viziune asupra tuturor întâmplărilor, oamenilor, experiențelor etc. Să trăiești clipe frumoase, clipe de neuitat nu este imposibil. Imposibilul devine posibil în fiecare secundă în care tu dorești asta. Când îți dorești cu adevărat ceva, luptă și ai să realizezi cât de dulce e rodul „războiului”. Sunt clipe în care te simți trist, gol, pierdut, clipe în care radiezi, te simți atât de bine...! Tu poți avea clipe de neuitat, chiar Tu poți să fii clipă de neuitat pentru ceva sau cineva!

9 septembrie 2013

E luni


       „Timpul este un croitor specializat în modificări”
Încercările de a defini „timpul” m-au enervat teribil. Din nou luni, o nouă săptămână. Nu te obișnuiești bine cu azi, pentru că urmează mâine. Timpul și puterile trebuiesc economisite. Timpul...ce este timpul? Cum să definești ceva ce nu vezi, ci doar simți. Iar, acum mă contrazic singură, timpul nu se vede? Cum nu? Se vede pe chipul nostru, în acțiunile noastre, în tot ceea ce facem.  Îmi amintesc că de pe la 17 ani tot încerc să definesc timpul. Mergeam cu mașina și gândul meu era la timp. Timpul te modelează și tu abia îți dai seama. Dar, cum să definesc timpul. Mă gândesc la această zi de luni, la această zi de septembrie. Tot ce părea imposibil de stins, nu mai este, s-a stins...Hmmm...Timpul...Timpul este acel ceva ce-mi dă bătăi teribile de cap. Peste fix o lună se fac 2 ani jumătate de când omul acela minunat despre care nu voi înceta nicicând să vorbesc, să povestesc, m-a părăsit. Și, culmea a trecut timp, iar eu nici azi nu pot să cred. De asta nu înțeleg ce este timpul. Pentru că sunt lucruri pe care nu ți le mai reamintești și lucruri ce încă nu crezi că s-au petrecut. Ar trebui să se țină cândva, undeva un curs despre timp. Cu orice aș asocia această noțiune se potrivește doar câteva clipe, apoi totul se transformă. Timpul se vede în cazul meu, dar sigur nu în totalitate... Timpul? Dar, ce să stau să-ncerc atât a defini timpul? Că-l definesc eu sau nu, importanță nu are, oricum el mă definește pe mine. Mă definește ca ceea ce azi sunt și ca ceea ce voi fi peste ani și ani. Într-un final este adevărată afirmația „Timpul este un croitor specializat  în modificări”.

4 septembrie 2013

Uităm

Suntem pierduți într-o societate care ne ia din fiecare câte ceva. Ne rătăcim pe drumuri de nimeni înțelese. Așa uităm cu adevărat semnificația lucrurilor mărunte. Ce sunt de fapt aceste lucruri mărunte? Cum fiecare om este diferit și opiniile sunt diferite. Pentru unii lucrurile mărunte înseamnă o plimbare într-o zi de duminică alături de o persoană dragă, iar pentru alții călătorii de lungă durată etc. Nu este atât de importantă însemnătatea  lucrurilor mărunte, cât faptul că uităm să ne bucurăm de ele, dar nu numai. Îmi vin acum în minte o serie de momente, ce meritau mai multă apreciere la timpul lor. Nu știu dacă voi începe a le povesti în ordine cronologică, dar cu siguranță mă va influența impactul ce l-au avut asupra mea. Au existat momente când am fost atât de preocupată de probleme, că am uitat într-o vreme scurtă lucurile ce azi formează încă un strat din viața mea. Zilele acelea în care mă bucuram nespus de mult doar de plimbările pe malul Begăi, unde luna plină îmi devenise companie, zilele în care Parcul Botanic avea să fie  locul în care mă „ascundeam” de fiecare dată când simțeam nevoia să evadez. Atâtea lucruri frumoase pierdem pentru că rămânem conectați la agitația din jurul nostru și realizăm suficient de târziu, cât să putem doar să ne amintim. Nu de puține ori mi-am zis „Dacă aș da timpul înapoi... ”.
Acum stau serios și mă gândesc „oare ce-aș face...?”   E firesc să mă gândesc la realizări care să mă bucure, să mă ajute, dar unele lucruri dacă nu sunt făcute la timpul lor, nu vor mai fi făcute niciodată. Trăim în secolul vitezei, motiv pentru care nu poți sta zile întregi încercând să-ți construiești roboțelul din pachete de țigări, căci responsabilitățile te cheamă. Avem responsabilități de mici, dar parcă, cu cât creștem mai mari, cu atât și responsabilitățile devin mai mari. Probabil asta e legea vieții. Suntem mici cu greutăți și responsabilități pe măsură. Doar că atunci când suntem mici ne plângem  „vai, dar, am atâtea responsabilități, sunt atât de mari...” Când devenim oameni în toată regula de ce nu putem transforma responsabilitățile în unele mici?Și, așa trecerea timpului ne face să uităm de lucrurile mărunte,de cele care sunt parte din viața noastră, iar interacțiunea cu ele ne fac ceea ce azi suntem.                    

23 august 2013

Pe tărâmuri necunoscute

Viața te duce în locuri numai de ea știute. Cum te adaptezi tu, cum faci față situațiilor de acolo? Asta este  strict problema ta. Viața îți dă chiar tot ce vrei, de la bun la rău. Ajungi pe tărâmuri necunoscute și ai puțină teamă, dar nu renunți să încerci. Te lovești de sute de necazuri, te lovești de atâtea lucruri care să-ți dea motiv de teamă. Și îmi amintesc acum de un prieten de-al meu. În urmă cu 5 ani, Cristi  a terminat Jurnalismul la București. Mă rog, după eșecul lui la Cluj avea ceva dubii. Să mai meargă la București sau nu?! Într-un final a mers, apelând la principiul „Ce poate fi atât de rău?” Trecând peste aceste detalii, Cristi a terminat Jurnalismul și a mers la master în America. Și acum e acum....Îmi amintesc cu amuzament de acel băiat ce povestea părinților mei, dar mai ales teama ce-l cuprinsese. Teama de necunoscut (o numea el) și se gândea că nu va reuși, nu va putea răzbi într-o lume nouă, o lume cu o cultură diferită, cu alte valori, cu altă construcție. Dar, nu a durat prea mult ca el să se acomodeze. Povestea cu atâta plăcere despre meseria lui, despre mentorii lui. Pe toată perioada masterului el a lucrat acolo, cunoscând mulți oameni. După finalizarea studiilor, Cristi s-a reîntors în țară, iar anul trecut ne-am revăzut și ne-am permis să pierdem o jumătate de zi și toată noaptea discutând despre Jurnalism și America. Din păcate, în România nu a mai lucrat în domeniu, și nu pentru că nu ar fi avut cum, ci pentru că nu dorea să facă meseria asta în țară, spunea el „Nu vreau să-mi bat capul cu persoane care nu au habar de acest domeniu...îmi e bine liniștit”.  De asemenea, îmi povestea despre cum își gestiona el timpul și nu despre cât de greu i s-a părut în America până s-a acomodat, ci cât de dură și grea i-a fost reîntoarcerea în țară.  Acea experiență a făcut din el un alt om. Spunea la un moment dat că drumurile în viața asta sunt atât de dure și încâlcite, iar atunci când vrei să pleci pe tărâmuri necunoscute nu e cea mai bună soluție să te gândești „ce mă fac? dacă nu mă descurc? etc”, din contră să mă gândesc că orice aș alege, la un moment dat poate fi considerată o decizie proastă, dar pe moment trebuie privită ca  o experiență, doar atât. Că acele tărâmuri necunoscute ajung să-mi placă e partea a doua. 

22 august 2013

Lucruri mărunte vs. BANII

Trăim într-o societate în care banul stăpânește absolut totul. De la sănătate la disctracție, banul este atât teoretic, cât și practic conducătorul. Zi de zi aud oamenii în jurul meu spunând „m-am săturat să muncesc și să nu am bani, nu mai știu de unde să iau și unde să pun etc”. Când nu ai bani nu te poți bucura de nimic. Ce să mai vorbim de lucruri mărunte...Ce sunt de fapt lucrurile mărunte? Pe cine mai impresionează aceste lucruri? Banul a pus stăpânire pe tot și pe toți. Iar, partea cea mai urâtă a lucrurilor este că atunci când nu îl ai te simți un nimeni. Practic, banii ne conferă valoare?!. Aici îmi ridic un semn de întrebare și nu știu cum să percep partea cu banii și valoarea unui om. De ce? Pentru că nu de puține ori văd oameni care fac diferențe majore între oamenii modești (să zic) din punct de vederea financiar și oamenii bogați. Mai puțin tratează cuvintele vulgar și decent, de fapt nu numai cuvintele, ci și semnificația lor....Revenind asupra întrebării „Ce sunt de fapt lucrurile mărunte?”, fiecare om percepe lucrurile în felul lui, atribuindu-i și semnificație diferită.  Ceea ce  cu adevărat  mă sâcâie  nu este  un om cu bani, ci un om cu bani fără principii. Și cred că fiecare dintre noi s-a lovit măcar o dată de genul acesta de oameni. Dar, fie! Îmi amintesc o experiență cu un „domn” , un director la nu mai știu ce bancă ce își dovedea nesimțirea fără vreo ezitare.  Probabil fiind obișnuit cu persoane care tac și acceptă jigniri o fi crezut că și eu sunt una dintre acele fete ce spun „să fie cum spuneți dumneavoastră”. Dar, există o vorbă „fiecare naș își are nașul lui”. Săracul și azi îl compătimesc că l-am făcut din director un nesimțit ...Iar, de obicei eu n-am răbdare să dau explicații, ci pur și simplu dacă nu-mi place ceva, nu-mi place. Așa că acest distins domn nu numai că a fost făcut cu ou și cu oțet , ci și luat la trei de doi bătrâni. Și ce bine m-am simțit, având în vedere că venise cu pretextul „mă fată, tu nu ai habar cine sunt eu...” Lucruri mărunte vs Bani...Oameni simpli vs nesimțiți...Și, așa pe final vreau să menționez o chestiune: doar oamenii care cunosc cu adevărat cultura banului știu să aprecieze mai mult decât ne putem imagina...

14 august 2013

Știam că așa va fi

Când m-am băgat în asta știam că așa va fi, dar am riscat și am eșuat din nou. Mă simt așa pierdută, nu cred că voi mai rezista prea mult. Cel mai rău este că simt că nimic nu mă ajută. Pierdută parcă într-un loc pustiu, nu găsesc nimic de care să mă agăț, nu găsec pe cineva căruia să-i spun „Ajută-mă”....Fiecare e prins cu treburile personale, iar pe mine mă sperie starea mea de o săptămână. Când credeam că-s fericită mi-am dat seama că de fapt sunt mai neferictă ca niciodată, că nu mă simt bine și că toți sunt plecați....Așa că de azi voi părăsi pentru o perioadă blogul, facebook-ul îl voi dezactiva, telefonul...De azi și pe această cale anunț că nu vreau să mai comunic cu nimeni, exceptând cele două persoane: fratele și mama. Nu știu cât va dura perioada de revenire, de refacere, dar până atunci nu vreau să știu nimic de nimeni, nu vreau să ies, să vorbesc și nu mă interesează nimic....:) E doar o perioadă urâtă și neînțeleasă de mine, dar voi fi bine....

DECI: nu Tel, FB, MESS.....Pe curând!!!!


13 august 2013

Omul cu mască

În spatele chipului tău se ascunde ceva. Nici tu nu ai idee ce, dar totuși ai o mască la care apelezi din când în când. Ai o mască pentru că, vrei să fii perfect pentru prietenii tăi sau doar pentru a te simți bine. Nu te poți adapta oricărei situații, iar atunci vrei să fii altcineva pentru a reuși. 
Ești uneori străin pentru tine și mereu străin pentru cei din jurul tău, ești departe de ei, dar mai departe ești de tine. Să facem un mic exercițiu. Te îndrepți spre serviciu, ești grăbit, ai cafeaua în mână și brusc zărești o persoană în fața ta, care merge cu atâta lejeritate. Primul lucru care-ți trece prin minte este „ce bine să n-ai stres de muncă”, apoi urmează multe altele. Ajungi la serviciu și acea persoană își face prezența, mai exact devine colegul/a ta. Interacționați și astfel vă cunoașteți mai bine. Realizezi că vezi alt om diferit de acela ce mergea lejer pe stradă. Omul mereu va afișa o mască semenilor săi. Unii o vor percepe greșit, alții o vor accepta cu plăcere. De fapt, atât eu, cât și tu avem o mască. Sub zâmbetul ce-l ai zilnic se ascund o mulțime de lucruri triste, sub ochii tăi de-o culoare impresionantă stau lacrimi gata să curgă, sub încercările de a sta calm se află nervi și dorința de a evada. Cu siguranță, ai trăit o zi în care ai vrut să fii altcineva, să vezi lumea prin și cu alți ochi. N-aș putea spune că-i bine sau rău, dar cred că cel mai indicat ar fi să rămânem noi așa cum suntem, să ne acceptăm pe noi înșine, să nu ne dorim să devenim altcineva pentru că oricine ai vrea să fii, nu te vei simți mai  bine ca atunci când ești tu. Tu -  trebuie să fii cu oamenii din jurul tău, cu prietenii tăi, cu șeful tău,cu profesorul tău, cu oricine, pentru că oamenii simt și atunci vor crede că sunt  înșelați, că de fapt Tu nu ești Tu. Ai o mască și o folososești pentru a obține simpatia cuiva, prietenia cuiva etc. Omul și masca lui, uneori de ajutor, alteori dezastru!
“ Dar, să nu vă temeți de ei. Căci nu este nimic ascuns care nu va fi descoperit și nimic tăinuit care nu va fi cunoscut.” (Matei 10)

...Old love...

M-am întors la iubirea mea veche deoarece, tot ce aud azi și văd mă irită. Îmi amintesc cum a început, dar mai mult cum s-a sfârșit. Mult timp am rămas prinsă acolo, încercând să fiu ceva din tot ce-mi oferea vechea mea iubire. Și acum mă gândesc cu atâta patimă la ea, la ziua în care am întâlnit-o, dar mai ales la impactul produs. Nu-mi spune că tu nu-ți amintești de iubirile vechi pentru că nu te voi crede. Cu cât drag, cu câtă ardoare m-am dăruit acelei iubiri. Îmi pusesem toată familia în cap, dar nu numai. Cred că am fost o pacoste pentru vechile iubirii și nu spun că pentru actualele sau viitoarele voi fi altceva. Îmi place să fiu pacoste în viața lor, să le văd cum din răsputeri vor să mă schimbe  și chiar reușesc doar că într-o altă dmensiune a timpului. Reușesc să mă schimbe, să mă învețe exact în momentul în care se termină, momentul acela în care iubirea se consumă. Să vă spun despre iubirea mea veche...Umanistul italian, Giovanni Boccaccio mi-a luat mințile la sfârșitul clasei a X-a. Ce timpuri! Întâmplător am dat azi peste lista de cărți citite și țin să menționez că nu e deloc mică. În liceu îmi notam fiecare carte și tot ce-mi plăcea din ea, iar acum m-a picat în mână acea listă. Momentul în care G.B și-a făcut apariția în viața mea nu a fost unul special, dar când a plecat acel moment a devenit special. Special pentru că, am reușit să termin în trei zile o carte considerată pe atunci imensă, am trecut dintr-o sferă în alta a acțiunii, cunoscând o mulțime de tipuri de oameni, am văzut și înțeles într-un fel anume acele pagini. Mă întreb dacă acum aș percepe diferit tot ceea ce am înțeles atunci. Îmi amintesc că ridicolul nu lipsea din acele rânduri. Trebuie să-mi regăsesc vechea iubire. Și nu vreau filmul, vreau cartea....Trebuie să-mi reamintesc fiecare felie din viețile preoților, călugărilor, micilor burghezi...Mmm, dacă mă gândesc mai bine aceasta este una dintre vechile mele iubirii, dar unica pe care vreau să mi-o reamintesc. Mai vreau iubiri din astea, sunt singurele iubiri care te ajută cu adevărat, doar că inevitabil într-o zi sau două(depinde) devin vechi...