23 aprilie 2016

Ce mai punem pe masă?


Când vine vorba de bucătărie, nervii mă apucă și reapucă. Întreb în stânga, în dreapta ce mai mâncăm, iar răspunsul este - nu știu. În timpul săptămânii, adică de Luni până Vineri, doar seara ne intersectăm la masă, iar atunci fiecare își ia cam ce dorește. Eu, spre exemplu, nu mănânc ciorbe seara, merg pe salate și fructe. Sigur, frigiderul trebuie să fie plin cu mâncare. La noi se gătește pentru două zile, cel mult. Fiind foarte sensibilă și cum nu mănânc orice, nu gătesc pentru 6 zile...Nu sunt vreun bucătar sau vreo pasionată de cratiță, din contră, prefer să lucrez și nu să gătesc. Dar...mai trebuie și asta! Și cum am intrat într-un cerc vicios din care nu pot să ies ușor, Work-home, home-work, azi am rupt rutina. Mai grav e că stau mult peste program și ca să fiu sinceră îmi place atât de mult ce fac că nici nu mă sinchisesc prea tare să zic că am obosit. 
Nu știu la voi cum e Sâmbăta sau Duminica, dar la mine e complicat, pentru că ori iau casa și o mut cu „susul în jos”, ori lucrez, ori....lenevesc! Când e soare mai „zburăm” în apropiere.  Și acum că mai sunt câteva zile până la Sărbătorile Pascale, oamenii se pregătesc, curățenie, mâncare...din astea. E și la mine ar fi așa, dar nu stau nici la cratiță și nici la curățenie, pentru că deja fac asta săptămânal. Eventual poate ajut vecinii, cine știe. :) Azi mi-am zis să schimb meniul de supe, grătar, cuptoare sau alte cele, așa că am luat niște creveți și i-am gătit rapid, rapid. Cum i-am gătit? Habar n-am, am căutat rețete și am pus acolo legume și asta a fost. 
 Un sos rapid și bun am făcut și nimeni nu s-a plâns. Așadar:

- o ceapă
- 4 căței de usturoi (mie-mi place tare)
- un arderi roșu
- 5 ciuperci de dimensiune medie
- jumătate de cutie sos de roșii
- busuioc (gătesc des cu busuioc)
- ulei (foarte puțin, nu mânânc prăjit și prefer să fierb)
- apă 
- sare
- piper

Am tăiat ceapa fideluță, cât am putut eu de bine, am pus-o la călit sau fiert, pentru că eu pun apă și fierbe puțin, așa cum am zis încerc să nu mânânc prăjit și de aproximativ 5 ani, mi-a ieșit. 


M-am jucat apoi cu ardeiul, l-am făcut mic și l-am pus peste ceapă, apoi am pus ciupercile tăiate cubulețe și le-am lăast să se moaie toate.



Între timp, creveții curățați i-am tras într-o tigaie, apoi am unit cele două compoziții. Am mai lăsat pe foc puțin, iar în cele din urmă am pus sosul de roșii. Au fiert împreună aproximativ 10-15 min. Iar la final, când s-a răcit puțin am pus usturoiul tocat mărunt. Cum mie îmi place usturoiul, finalul preparatului mi s-a părut potrivit pentru el, pentru că așa gustul nu se pierde. 


Sarea și piperul nu au lipsit. Nu mănânc sărat, deci fiecare după propriul gust, nici picant nu am voie, dar acolo puțin n-o fi foc. :) Busuiocul meu nelipsit și pofta de mâncare. Da, da....eu iubesc pătrunjelul. :)






19 aprilie 2016

De ce îmi plac diminețile?


Când zic că mă organizez, razna mai merg drumurile. Deci, nimic zis și totul făcut! :) Sună puțin aiurea să spui că îți plac diminețile, dar culmea este că mie-mi plac. Îmi plac diminețile, pentru că:

 - ador cafeau, nu consum multă, ci doar o mică ceșcuță, dar îmi place gustul, mirosul...îmi place cafeaua și cum nu beau la orice oră, dimineața se potrivește perfect cu o cafea;
 - nu ratez micul dejun deloc și încerc să fiu la 8 în picioare ca toată ziua să-mi fie organizată. Sâmbăta și Duminica mai sar peste oră :)
 - îmi reiau treaba sau încep alte activități

Și sunt multe motive pentru care îmi plac diminețile. Ce-i drept, ziua de Luni este puțin cam dură cu mine, dar și eu cu ea, nu ne înțelegem prea bine, nu există chimia despre care vorbim cu toții.
De altfel, ador diminețile muntoase. Îmi place muntele, iar atunci când merg într-o zonă de munte, diminețile mi se par mai.....curate! Reci? Nu, nici vorbă! Îmi amintesc că am fost în Brașov cu Alin și ne-am cazat chiar în centrul orașului. Ne-am luat cameră cu terasă, iar dimineața, cafeaua era altfel. Frigul se simțea, dar când mă uitam în față și vedeam muntele în toată splendoarea sa, frigul era o amintire. :)
Cred că diminețile sunt frumoase oricât ar fi de „dimineți”.