20 aprilie 2013

Interviu



Interviu cu Dragoș Stoian -trainer, speaker, blogger, team leader Speakers’ Arena Bucureşti şi membru Toastmasters Club Bucureşti (English Speaking Club), Graphic Designer la  TVR (Televiziunea Română)

    

Adriana Vîlceanu: Ești trainer, blogger, membru al clubului Toastmasters din București, cu alte cuvinte ai  foarte multe activități, cum reușești să te împarți între viaţa personală și profesie?  

Dragoș Stoian:  Pot să spun că time managementul este o provocare pentru mine, la fel ca pentru toţi cei care vor să facă foarte multe lucruri. Mărturisesc că uneori nu apuc să fac tot ceea ce îmi propun, pentru că nu vreau să neglijez nici viaţa personală nici activitatea mea. Din când în când mai sacrific din somn şi dorm 5-6 ore, visul meu este să pot dormi 3-4 ore pe noapte fără consecinţe asupra sănătăţii.

A.V: Am citit pe site-ul „Obiceiurile Măiestriei” foarte multe articole care se bazează pe  încrederea în sine, pe dezvoltarea personală, mai exact pe om și pe valorile/calitățile
acestuia, ce înseamnă pentru tine dezvoltarea personală?

D.S: Unii cred că dezvoltarea personală este reprezentată de new age, traininguri, meditaţie, gândire pozitivă, legea atracţiei etc. Dar, dorinţa noastră de a ne îmbunătăţi ca oameni există din timpuri străvechi, încă din antichitate oamenii îi cunoşteau importanţa şi aveau principii puternice în acest sens.
Pentru mine dezvoltarea personală înseamnă orice lucru pe care îl faci pentru a deveni mai bun şi pentru a-i ajuta pe ceilalţi. Pentru asta este nevoie să conştientizezi că poţi fi şi poţi face mai mult. Dezvoltare propriei persoane poate fi reprezentată chiar şi de cele mai simple lucruri, cum ar fi să alergi în parc sau să înveţi lucruri noi despre cum îţi poţi controla emoţiile.

A.V:Pasiunea ta, și anume dezvoltarea personală a luat naștere din dificultățile trecutului, poți descrie o situație care te-a marcat?

D.S: Am trecut prin multe dificultăţi, ca orice om, şi acum sunt recunoscător pentru acele momente pentru că m-au făcut să caut alte experienţe şi mi-au dat dorinţa să-i ajut pe cei care trec prin clipe asemănătoare.
O situaţie dificilă ce m-a marcat în mod pozitiv - când am fost disponibilizat de la un loc de muncă destul de “călduţ”, unde nu mai progresam în nici un fel. Faptul că nu am reuşit să mă angajez timp de 5 luni m-a făcut să-mi pun întrebarea “Eu de fapt ce vreau să fac cu viaţa mea, ce scop am eu?”
Şi după ce m-am întrebat de foarte multe ori răspunsul a venit – mi-am dat seama că vreau să fiu trainer în cadrul dezvoltării personale şi să inspir oamenii să fie mai buni, să-şi descopere ponteţialul.

A.V: Scopul tău este ”sa devii mai bun în fiecare zi pentru a-i ajuta pe ceilalți să-și descopere resursele interioare, să-și dea seama cât de valoroși sunt”, pe tine cine te-a ajutat să realizezi acest lucru?

D.S: Primul meu mentor a fost Liviu Păsat, un prieten bun care ţine traininguri sub marca “Trezeşte banii din viaţa ta”.  Apoi am învăţat de la alţi traineri şi speakeri cu care rezonam.
În acest moment pot spune că aproape toţi oamenii din jurul meu mă ajută să fiu mai bun, într-un fel sau altul, şi mai ales iubita mea care mă susţine şi mă ajută în tot ceea ce fac.

A.V: Trăim în secolul vitezei, fiecare persoană este interesată mai mult de binele propriu și mai puțin de binele celorlați, cu toate astea, tu îți dedici o parte din timp oamenilor din jurul tău. De ce faci asta?

D.S: Eu cred că e foarte bine să fim interesaţi de propria persoană, să ne apreciem şi să ne dezvoltăm tocmai pentru a putea contribui mai mult în vieţile celorlalţi.
Fac asta pentru că îmi place foarte mult şi pentru că am credinţa că pot avea un efect benefic asupra oamenilor prin acţiunile mele.

A.V:  Când ai vorbit prima dată în fața unui public larg ? Care au fost sentimentele ce te-au încercat în acel moment?

D.S: Prima dată când am vorbit în public a fost la grupul de public speaking Speakers’ Arena. Am avut emoţii foarte mari, cineva mi-a spus la sfârşit că am stat cam încordat – într-adevăr, încercam să nu se vadă că tremur!
A fost unul dintre cele mai grele, dar şi cele mai frumoase momente din viaţa mea, pentru că la sfârşit câţiva oameni din public mi-au spus că ceea ce le-am transmis i-a ajutat să vadă lucrurile altfel. Şi atunci s-a născut pasiunea mea pentru vorbitul în public şi training.

A.V: Ai participat la evenimente live cu mari traineri internaționali, precum Anthony Robbins, T. Harv Eker, Joseph McClendon, ce ai învățat de la aceștia?

D.S: Am învăţat foarte multe lucruri, dar îţi voi spune 2 din cele mai importante:
1. Mi-au insuflat dorinţa de a contribui, de a-i ajuta pe oameni să-şi îmbunătăţească viaţa, de a face împreună o lume mai bună;
           2. Am realizat că energia şi tinereţea vin în primul rând din mentalitate, din mintea noastră. Toţi aceşti oameni sunt trecuţi de 50 de ani şi totuşi sunt într-o formă de invidiat, au o vitalitate ce le permite să vorbească ore întregi pe scenă şi totul porneşte de la scopul lor de a-şi transmite mesajul către participanţi

A.V: Cum spuneam, ai articole care abordează latura încrederii în sine, a fost vreun moment în viață care te-a facut să-ți pierzi încrederea în tine?

D.S:  Chiar faptul că am avut în trecut mari provocări legate de încredere m-a făcut să prefer acest subiect!
În adolescenţă eram foarte timid şi ascundeam asta sub masca rebelului, care vrea să pară inaccesibil pentru a nu-şi recunoaşte vulnerabilitatea. După ce am negat că am vreo problemă cel puţin 4 ani, paharul s-a umplut şi nu am mai suportat să fiu aşa de închis, mai ales din punct de vedere social. Atunci am căutat dezvoltarea personală şi asta mi-a schimbat complet viaţa.


A.V:  Care sunt schimbările ce au intervenit în viața ta în urma aplicării metodelor și
principiilor din dezvoltarea personală?

D.S: Dezvoltarea personală a avut un mare impact asupra mea, m-a ajutat să-mi schimb valorile, să-mi îmbunătăţesc relaţiile cu ceilalţi şi mai ales cu mine însumi.
Iar cel mai important a fost faptul că mi-am găsit pasiunea şi scopul în viaţă. Partea frumoasă e că practic aceste lucruri, pot să spun că este un sentiment incredibil să poţi face ce îţi doreşti cu adevărat - sunt recunoscător în fiecare zi pentru asta.
Bineînţeles că mai am multe de învăţat şi aplicat, ne dezvoltăm continuu pe parcursul vieţii noastre. Un singur lucru pot spune: atunci când începi să aplici principiile din cărţi şi cursuri, e necesar să te înarmezi cu răbdare şi perseverenţă. Pentru că nu o să iasă mereu din prima şi vei risca să spui că „nu funcţionează”.

A.V: Te-ai gândit vreodată să scrii o carte despre încredere, dezvoltare personală și să aduci mici sugestii ce pot reprezenta un  răspuns sau o soluție la problemele celor din jurul tău?

D.S:  Da, am în plan acest lucru, va fi o carte foarte practică, un manual pe care îl vei putea folosi în viaţa de zi cu zi – în funcţie de situaţie vei aplica exerciţiile sau mentalităţile necesare.

A.V:  Dragoș, este ceva ce ai vrea să faci, dar nu poți, fie din cauza timpului, fie din alte
cauze?

D.S: Mi-aş dori să pot călători mai mult cu iubita mea (în toată lumea), să creez mai multe programe de dezvoltare personală pentru a inspira mai mulţi oameni, să ţin traininguri alături de cei mai mari traineri ai lumii. Şi să fac filme artistice motivaţionale.
Şi sunt absolut convins că prin acţiunile pe care le fac azi aceste lucruri se vor transforma în realitate în scurt timp.

În final vreau să adaug ceva: îţi mulţumesc din suflet pentru oportunitatea acestui interviu, mi-ai adresat nişte întrebări care m-au ajutat şi pe mine să-mi clarific sau să-mi amintesc anumite lucruri.
Apreciez mult efortul tău şi îţi urez cât mai mult succes!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu